Bewegen naar de zon !

Trotse meter en peter

bewegennaardezon meter peter

Klik hier om kennis te maken!

 

Rosalie Coolkens

Ik ben Rosalie, trotse meter van het project ‘Bewegen naar de zon’. Van jongs af aan is bewegen heel belangrijk in mijn leven. Vroeger turnde ik graag, maar ook lopen en fietsen vond ik heel fijn. Als achttienjarige was de keuze snel gemaakt; ik wilde leren over bewegen! In 2013 studeerde ik af aan de KU Leuven als bewegingswetenschapper. Nadien volgde ik nog één jaar de lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding. Kinderen en jongeren leren bewegen, is iets wat ik ongelofelijk graag doe. Daarom koos ik ervoor om vier jaar onderzoek te doen naar hoe we kinderen en jongeren beter kunnen laten bewegen op school. In dat onderzoek was het duidelijk dat de school echt wel een meerwaarde kan betekenen om kinderen meer en beter te laten bewegen.

logo pxl education smaller Nu ben ik lesgeefster aan de lerarenopleiding PXL hogeschool Hasselt. Mijn missie is de allerbeste leerkrachten L.O. op de markt brengen én kinderen en jongeren motiveren om levenslang te bewegen. 

  

Nicolas Vanhole

Ik ben Nicolas, fiere peter van ‘Bewegen naar de zon’! Ik ben 27 jaar en héél gepassioneerd door parkour en lesgeven. In Leuven hebben we onze eigen parkourzaal in ‘Hal 5’. Ik train er zelf heel wat uren én ik geef er ook full-time parkourles aan een kleine 600 gemotiveerde sportievelingen van 5 tot 50 jaar! Het liefste wat ik doe is reizen. Zo kan ik ook in andere landen parkour trainen én mezelf verbeteren en uitdagen. Sommige kinderen kennen mij misschien uit het Ketnet-programma ‘Helden’. In dit programma ga ik ravotten met 3 fantastische vrienden.

Sluit meer uitleg

 

Doe je mee?

Laat je leerlingen mee bewegen met Rosalie en Nicolas en … win een leuke prijs!

 

Even kennismaken

bewegennaardezon peter meter film

 

Doe je mee met onze wedstrijd?

vlog2

Doe mee met de wedstrijd!

Meter Rosalie en peter Nicolas vinden bewegen top. Vind jij het ook zo belangrijk dat kinderen veel bewegen? Rosalie en Nicolas dagen jouw klas uit! Doe mee met de wedstrijd en maak kans op leuke prijzen! Deelnemen kan tot dinsdag 26 april 2019.

Meer informatie

Hoe kan je deelnemen?

Stap 1:

Registreer je school voor ‘Bewegen naar de zon’. Dit doe je door je deelname aan te vinken op deze pagina.

Nog niet geregistreerd?

Dit kan met je MOEV-login en paswoord. Heb je dit niet? Een MOEV-medewerker op jouw provinciaal MOEV-secretariaat helpt je graag verder.

Stap 2:

Hoe vul je #zontijd in op jouw school? Toon ons hoe je dit doet!

Maak samen met je leerlingen een vlog of fotocarrousel! (min. 2 en max. 4 minuten) en stuur het ons door.


Wat is een vlog?
Een vlog is een persoonlijk videodagboek dat je online deelt.

Hoe maak ik een vlog?
Lees deze tips en filmen maar!


Wat is een fotocarrousel?
Een fotocarrousel is een soort slideshow van foto’s, verwerkt als video.

Hoe maak ik een fotocarrousel?
Trek enkele foto’s en één van deze apps doet de rest.

Stap 3:

Vul het inschrijvingsformulier in ten laatste op dinsdag 26 april 2019. Hierbij voeg je ook de link naar je vlog of fotocaroussel.

Stap 4:

Jouw school komt in aanmerking voor een prijs!

Een jury selecteert de vijf beste inzendingen per provincie. Volgende criteria spelen een belangrijke rol: bereik, duurzaamheid, participatie, creativiteit, doel, samenwerking en beleving.

Wat kan je winnen?

 • Alle geselecteerde scholen ontvangen het boek ‘Parkour Primitives. Praktijkboek‘ van Rosalie Coolkens, Jasper Van Oost, Nicolas Vanhole & Peter Iserbyt. Klik hier om het boek beter te leren kennen.
 • Alle deelnemende scholen krijgen een uitnodiging voor de MOEV-apotheose op 18 juni 2019. De vijf beste inzendingen krijgen er heel wat aandacht. Inspireer zo andere scholen!
 • De beste inzending per provincie wint een actieve lezing van Rosalie Coolkens voor je leerlingen én een workshop freerunning van Nicolas Vanhole in de school! Rosalie maakt jouw leerlingen gegarandeerd warm om meer te bewegen. Klik hier om Rosalie in actie te zien. Nicolas heeft dan weer veel ervaring met het initiëren van parkour in scholen. Dit ziet er zo uit.

Op 13 mei 2019 maakt MOEV de winnaars bekend!

Bedankt voor uw deelname!

Waarom deze campagne?

bewegennaardezon fto hilde

Minister Crevits

“Slechts 48% van de kinderen (6-9 jaar) en 29% van de adolescenten (10-17 jaar) haalt de norm om één uur per dag aan matig tot zware intensieve lichaamsbeweging te doen. Bovendien moeten kinderen te lang stilzitten op school. Daar wil ik samen met jullie iets aan doen!”

Klik hier voor meer uitleg!

 

Binnen het actieplan ‘Hoog tijd voor ‘geZONtijd’ van Vlaams minister Hilde Crevits is het tijd voor beweging, tijd om in te zetten op sensibilisering en bewustwording in de Vlaamse basisscholen. Het actieplan vind je hier terug. 

Via deelname aan deze actieve tocht naar de zon kan elke school tonen dat ze bewust kiest voor meer beweging en minder lang stilzitten tijdens de schooldag. Het doel is om zoveel mogelijk Vlaamse leerlingen uit het basisonderwijs aan te moedigen om tijdens één schooljaar samen de afstand tot de zon af te leggen. Dat is 150 miljoen kilometer. Vanaf 500 deelnemende scholen bereiken we ons doel. Met zijn allen kunnen we daarin slagen!

Sluit meer uitleg

 

Ja, onze school kiest voor meer beweging en minder lang stilzitten tijdens de schooldag!
Vink aan om deel te nemen aan deze campagne

 

MOEV helpt een handje. Hoe? Zo!

MOEV heeft heel wat praktisch materiaal ontwikkeld om jouw leerlingen, hun ouders, de collega’s en directie mee te nemen op weg naar een actieve schoolcultuur, al bewegend naar de zon. Naast inkleurbare maandkalenders, to-the-point educatieve fiches, folders en affiches krijg je ook toegang tot jouw schooluniek ‘Bewegen naar de zon’-logo.

Om je in te loggen, gebruik je je MOEV school ID. Je schoolcode bestaat uit 6 cijfers.
Indien je je code niet kent, kan MOEV je deze bezorgen: info@moev.be. Meer info over MOEV op www.moev.be.

 

Ontdek al het ‘Zontijd’-materiaal hier!

Onze weg naar de zon

Aarde
Maan 384.000 km 2 scholen
Venus 42.000.000 km 138 scholen
Mercurius 92.000.000 km 305 scholen
Zon 150.000.000 km 500 scholen
Dag 229 / 300
Reeds afgelegde afstand 58.395.000 km
Aantal scholen 255

Ontdek de deelnemende scholen!

Verberg de deelnemende scholen!

Inspiratie nodig?

 

 • bewegennaardezon actief

  Actief naar school

  Klik hier voor meer leuke ideeën

 • bewegennaardezon voor en na

  Voor en na de lessen

  Klik hier voor meer leuke ideeën

 • bewegennaardezon tijdens

  Tijdens de lessen

  Klik hier voor meer leuke ideeën

 • bewegennaardezon tussen

  Tussen de lessen

  Klik hier voor meer leuke ideeën

Ontvang je graag advies of heb je een vraag?
Vink aan en een provinciale MOEV-medewerker contacteert je spoedig.

Ken je MOEV al? Wij zetten jouw school in beweging!

Leuke Zontijd-ideeën voor en door leerkrachten

Volg ons op sociale media

Gebruik de #zontijd en plaats zo jouw initiatief in de kijker op onze social wall !